தொலைக்காட்சி

தொலைக்காட்சி

dinsdag 27 april 2010

Arrestaties Tamil Tijgers in Nederland!!


Grote politieactie tegen steun Tamil Tijgers

Archieffoto van Tamil Tijgers in Sri Lanka.
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 27 april. Op verdenking van het steunen van de terroristische organisatie Tamil Tijgers heeft de nationale recherche vandaag in Nederland zeven verdachten aangehouden.
In een grootschalig politie-optreden waaraan tweehonderd rechercheurs deelnamen zijn zestien woningen en bedrijven doorzocht. Bij die actie werden computers, administratie, telefoons, documenten, foto’s, DVD’s en een geldbedrag van in totaal meer dan 40.000 euro in beslag genomen.
Hoofdverdachte is een 45-jarige man uit Den Haag. Justitie omschrijft hem als „als dé vertegenwoordiger van de LTTE (Tamil Tijgers) in Nederland’’. LTTE staat voor deLiberation Tigers of Tamil Eelam, een organisatie die door de Europese Unie in 2006 op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst.
De dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) doet onderzoek naar onder meer het verwerven van fondsen voor de LTTE. Financiële of economische ondersteuning van deze verboden organisatie is een economisch delict op grond van de Sanctieregeling terrorisme 2002. Daarnaast richt het onderzoek zich op deelname van de verdachten aan een criminele en terroristische organisatie. De huiszoekingen gebeurden onder leiding van de rechter-commissaris voor internationale misdrijven bij de rechtbank Den Haag.
De Tamil Tijgers zijn begin vorig jaar verslagen door het regeringsleger op Sri Lanka. In de zomer van 2009 maakte een nieuwe leider bekend dat de afscheidingsbeweging doorgaat. Met zelfmoord- en bomaanslagen voerde de LTTE sinds de jaren zeventig een gewapende strijd voor een onafhankelijk Tamil Eelam. De Tamil Tijgers worden beschouwd als een van de meest gewelddadige organisaties ter wereld. De LTTE is door de VN en UNICEF veroordeeld voor het rekruteren en inzetten van kindsoldaten.
Het onderzoek door de Nationale Recherche begon met informatie van de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) over de activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland. De aangehouden verdachten hebben zich volgens justitie vermoedelijk beziggehouden met fondsenwerving voor de LTTE door collectes, inzamelingsacties en de verkoop van dvd’s en kalenders en het organiseren van illegale loterijen. Het onderzoek van de Nationale Recherche bracht aan het licht dat de verboden activiteiten ook na de militaire nederlaag in 2009 zijn voortgezet.
Onder de verdachten bevinden zich de leiders van verschillende organisaties van Tamils in Nederland, die vermoedelijk een rol spelen in het internationale netwerk van de LTTE.
De Nationale Recherche zoekt getuigen en tips over de activiteiten van de Tamil Tijgers. Daarvoor is vandaag een speciaal telefoonnummer opengesteld: 0800 - 6070. Op internet is een website geopend waar ook informatie aan de politie kan worden gegeven.

Tamil-leiders opgepakt in Nederland

April 2009, gevluchte Tamils in het nauw tussen de strijdende partijen.April 2009, gevluchte Tamils in het nauw tussen de strijdende partijen.AFP
In Nederland zijn zeven Tamils opgepakt voor het inzamelen van geld voor de strijd van de Tamil Tijgers in Sri Lanka. Bij huiszoekingen in vijf plaatsen heeft de Nationale Recherche onder meer computers, telefoons en meer dan 40.000 euro in beslag genomen.
De verdachten zouden geld hebben ingezameld met illegale loterijen, collectes en de verkoop van dvd's en kalenders. De Tamil Tijgers staan sinds 2006 op de Europese lijst van terroristische organisaties.
Na een strijd van ruim dertig jaar werden ze vorig jaar verslagen door het regeringsleger van Sri Lanka. De nieuwe Tamil-leider zei toen dat de organisatie blijft vechten voor een onafhankelijke staat.

De Srilankaanse terreurorganisatie Tamil Tijgers kon in Nederland jarenlang haar gang gaan. Maar nu maakt de nationale recherche met een reeks arrestaties een einde aan hun afpersings-activiteiten.

De Tamil Tijgers hebben in Nederland een goed vertakt netwerk, zo bleek uit onderzoek van Vrij Nederland in 2005. Tamil-jongeren bezoeken al sinds jaar en dag in Nederland woonachtige Tamil-families en dwingen hen oorlogsbelasting te betalen, soms wel honderden euro's per maand.
Hierover kwamen bij VN klachten binnen. In totaal zijn zeven mensen aangehouden en zestien woningen en bedrijven doorzocht. Bij de doorzoekingen zijn computers, administratie, telefoons, documenten, foto's, dvd's en een geldbedrag van in totaal meer dan 40.000 euro in beslag genomen.

De Tamil Tijgers
, voluit de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), zijn door de Europese Unie in 2006 op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. Door de dienst Nationale Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wordt onderzoek gedaan naar onder meer het verwerven van fondsen voor de LTTE.

Financiële of economische ondersteuning van deze verboden organisatie is een economisch delict op grond van de Sanctieregeling terrorisme 2002. Daarnaast richt het onderzoek zich op deelname van de verdachten aan een criminele en terroristische organisatie.

Een jaar geleden zijn de Tamil Tijgers verslagen door het regeringsleger op Sri Lanka. Hun grote leider Villupilai Prabakaran vond daarbij samen met vrijwel alle andere leiders van de organisatie de dood. Maar de LTTE liet weten desondanks door te gaan. Ook in Nederland continueerde de organisatie de fondsenwerving voor de LTTE door 'collectes, inzamelingsacties en de verkoop van dvd’s en kalenders en het organiseren van illegale loterijen'.

Onder de verdachten bevinden zich volgens de Nationale Recherche de leiders van verschillende organisaties van Tamils in Nederland, die vermoedelijk een rol spelen in het internationale netwerk van de LTTE. Het gaat daarbij om de Tamil Coordinating Committee (T.C.C.), de Tamil Rehabilitation Organisation (T.R.O.), de Tamil Youth Organisation (T.Y.O.), de Tamil Vrouwen Organisatie (T.V.O.) en de Tamil Kunst en Culturele Organisatie Nederland (T.K.C.O.).

Een 45-jarige man uit Den Haag wordt door de Nationale Recherche gezien als dé vertegenwoordiger van de LTTE in Nederland. Het gaat waarschijnlijk om Rangan R., een oud-leraar die in 1996 als vluchteling naar Nederland kwam en die ook het onderzoek dat VN deed naar de Tijgers in Nederland als leider van de organisatie naar voor kwam. De andere verdachten komen uit Schagen (2), Breda, Zeist, Raalte en Ammerzoden. 
26-04-2010 
http://nos.nl/artikel/153355-tamilleiders-opgepakt-in-nederland.html

http://www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-Buitenland/Arrestaties-Tamil-Tijgers-in-Nederland.htm

http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2532831.ece/Grote_politieactie_tegen_steun_Tamil_Tijgers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten